woensdag 18 maart 2009

Crème van gegrilde witlof met honing en verse oregano

Ingrediënten voor de crème
3 stronken witlof
1 prei
2 teentjes knoflook
1 ui
2 eetl. olijfolie om in te bakken
4 dl witte wijn
1 liter water
zeezout
250 ml crème fraîche
6 takjes verse oregano
voor de gegrilde witlof
2 stronken witlof
3 eetl. olijfolie
versgemalen peper
2 eetl. honing

Bereidingswijzevoor de crème
1 Snijd 3 stronken witlof in stukken en haal de bittere kern eruit. Snijd het witte gedeelte van de prei (dus niet het groen) in stukken. Hak de knoflook en de ui in stukken. Je mag alles in grove stukken snijden, omdat de soep nog wordt gepureerd met een staafmixer.
2 Doe de olijfolie in een pan. Bak alle groenten aan.
3 Blus het geheel af met de witte wijn, laat het tot de helft inkoken en voeg vervolgens het water toe. Breng op smaak met zout. Laat de soep 30 minuten op een zacht vuur garen.
4 Voeg de crème fraîche en de verse oregano toe en pureer de soep met een staafmixer.voor de gegrilde witlof
5 Snijd de andere 2 witlofstronken elk in acht partjes en verwijder de bittere kern. Leg de partjes in een kom, meng ze met olijfolie en bestrooi ze naar smaak met zout en peper uit de molen.
6 Verhit een grillpan tot deze begint te walmen en gril de witlofpartjes tot mooie bruine grillstrepen zichtbaar worden.
7 Doe het witlof in een grote schaal en meng er de honing door.
8 Verwarm de soep. Schuim de soep met de staafmixer flink op.
9 Leg het gegrilde witlof in het midden van warme diepe borden en schenk de soep er omheen.

2 opmerkingen:

  1. Kan het programma Born2cook helaas niet zo vaak zien, maar als ik kan kijken, geniet ik er erg van en krijg altijd zin om 's avonds lekker te koken.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Als liefhebber van witlof; moet heerlijk zijn !

    BeantwoordenVerwijderen