woensdag 18 maart 2009

Salade van gegrilde bittere groenten, zoutvlees en zoete tamarindedressing

Voor 2 personen
Ingrediënten1 sopropo (Surinaamse groente, verkrijgbaar bij de Surinaamse toko)5 antrowa (Surinaamse groente, verkrijgbaar bij de Surinaamse toko)2 limoenen1 pak tamarindepulp van 200 g
3 ½ dl water
1 Madame Jeannette-peperstukje gember van 3 cm3 eetl. rietsuiker
1 deciliter olie3 eetl. vissaus200 g bloem1 dl bier200 g zoutvlees1 bosje amsoygrillplaat Bereiding1 Snijd de sopropo in de lengte open en verwijder met een lepel de pulp en de zaadjes. Snijd de sopropo in repen van ongeveer 1 centimeter dik. 2 Haal de blaadjes van de antrowa en snijd de kontjes eraf. Snijd de antrowa in plakken van ongeveer 1 centimeter. Smeer direct na het snijden de antrouwa in met limoensap om verkleuringen te voorkomen.
3 Verwarm een grillplaat. Smeer de antrowa en sopropo in met olie en gril ze op de hete plaat tot een donkerbruine grillstreep zichtbaar wordt.4 Doe de tamarinde in een kom. Voeg 3 deciliter water toe en kneed de tamarinde fijn met je handen. Zeef vervolgens de tamarindepulp en gebruik alleen het tamarindewater. 5 Snijd de Madame-Jeannette-peper in stukjes, rasp de gember en knijp een limoen uit. Voeg het tamarindewater, suiker, 50 milliliter water, olie en vissaus toe en meng alles goed door elkaar. 6 Breng het mengsel aan de kook. Laat het 4 minuten zachtjes pruttelen.7 Doe de bloem in een kom en voeg zoveel bier toe dat er een dun beslag (yoghurtdikte) ontstaat.8 Snijd het vlees met de vetrand eraan in lange smalle repen. Zet een halve pan water op het vuur en doe hierin het zoutvlees. Laat het circa 20 minuten pruttelen, zodat het vlees ontzout wordt. 9 Haal het vlees uit het water en haal het door het beslag. Frituur het vlees in een frituurpan tot het een knapperig korstje heeft.10 Snijd de amsoy in lange slierten.Serveertip
11 Neem een heel blad van de amsoy en leg het midden op een bord. Leg daarop de gesneden amsoy. Leg de gegrilde groenten op de amsoy en vervolgens het vlees.
12 Druppel de tamarindedressing om het vlees.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen