woensdag 18 maart 2009

Kikkererwtenbrood met koriander-pepertzatziki

Ingrediënten
Voor het brood
250 g gedroogde kikkererwten
20 g verse gist (verkrijgbaar bij de bakker)
3 dl water
500 g bloem
1 theel. suiker
2 theel. zout

Voor de tzaziki
1 komkommer
1 theel. zout
4 tenen knoflook
1 flinke bos koriander
1 rode peper
4 dl Turkse yoghurt
vloeibare zure room of slagroom
peper
citroensap

BereidingVoor het brood
1 Week de kikkererwten één nacht in water. Kook de kikkererwten ongeveer 1 1/2 uur tot ze zacht zijn. Laat ze 5 minuten uitstomen en hak ze fijn in de keukenmachine. Je kunt ook kikkererwten uit blik gebruiken, die hoef je niet te koken.
2 Los het gist op in het water.
3 Voeg bloem, suiker en zout aan de kikkererwtenpuree toe en laat de keukenmachine doordraaien tot alles goed is vermengd.
4 Leg het mengsel op het aanrecht en voeg het water met de daarin opgeloste gist toe. Kneed het geheel goed tot een elastisch deeg. Laat het deeg 1 uur rusten onder plasticfolie.
5 Verwarm de oven voor op 170 ˚C. Plaats een pan met water in de oven om uitdrogen van het brood te voorkomen.
6 Kneed het deeg nog een keer goed door. Vorm een rond brood van het deeg. Leg het brood op de bakplaat en bak het in ongeveer 1 uur gaar.

Voor de tzatziki
7 Rasp de komkommer en bestrooi hem met zout en laat 15 minuten staan. Doe de komkommer in een theedoek en knijp het vocht eruit.
8 Knijp de knoflook uit en voeg deze toe aan de komkommer.
9 Hak de koriander en de rode peper fijn.
10 Vermeng alles met de yoghurt. Voeg eventueel een scheutje vloeibare room toe als de yoghurt te dik is.
11 Breng de tzatziki op smaak met peper, zout en eventueel een beetje citroensap.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten