woensdag 18 maart 2009

Crème brûlée met rode peper en ananasijs

Voor 10 personen

Ingrediënten
Voor de crème
1 vanillestokje
3 dl slagroom
3 dl melk
30 rode peperbessen
160 g suiker
4 eidooiers
3 hele eieren

Voor het ananasijs
1 ananas
1 limoen
125 g suiker
4 dl slagroom

Bereiding
Voor de crème
1 Snijd het vanillestokje in de lengte doormidden en schraap de vanillezaadjes eruit.
2 Breng in een pan de slagroom en de melk samen met het vanillestokje en de zaadjes aan de kook. Laat het mengsel circa 3 minuten zachtjes koken.
3 Neem de pan van het vuur en laat het mengsel nog circa 15 minuten trekken.
4 Plet ondertussen de peperkorrels met een stamper of theelepel.
5 Verwarm het slagroommengsel opnieuw zachtjes. Roer de suiker en de eieren erdoor en blijf roeren tot het mengsel iets dikker is geworden.
6 Haal de pan van het vuur en verwijder het vanillestokje. Roer de geplette peperkorrels door de pudding.
7 Verdeel de pudding over ovenschaaltjes en dek ze af met aluminiumfolie.
8 Verwarm de oven voor op 175 °C. Zet de schaaltjes in een bak en vul de bak met water tot halverwege de schaaltjes. Bak de puddinkjes in circa 20 minuten gaar.
9 Haal de schaaltjes uit de oven en laat ze circa 30 minuten afkoelen. Laat ze vervolgens circa 1 uur in de koelkast koud worden.

Voor het ananasijs
10 Snijd de ananas in blokjes. Breng ze samen met het limoensap en de suiker langzaam aan de kook.
11 Pureer het ananasmengsel in een keukenmachine of in een blender en voeg de slagroom toe.
12 Laat het mengsel in een bak met water al roerende afkoelen.
13 Schep het mengsel in een ijsmachine en laat hem draaien tot stevig ijs. Heb je geen ijsmachine, doe het mengsel dan in een platte bak en zet deze ca. 2 uur in de vriezer. Roer na 1 uur het ijs met een vork los en herhaal dit vervolgens elke 15 minuten.

Serveertip
14 Bestrooi de puddinkjes met rietsuiker en brand er met de gasbrander een karamellaagje op.
15 Schep er een bolletje ananasijs naast en bestrooi met poedersuiker.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen