tag:blogger.com,1999:blog-43506878365302047212024-02-08T09:48:13.506-08:00Ramon's recepten uit Born2CookOp 20 maart 2009 is deze blog geopend vanwege de grote vraag naar recepten uit mijn Born2Cook periode.
Hier nu alle recepten op één pagina voor alle kookgekken van Nederland.
Veel kookplezier en inspiratie.
Ramon BeukRamonhttp://www.blogger.com/profile/07629051116794962263noreply@blogger.comBlogger95125tag:blogger.com,1999:blog-4350687836530204721.post-34391078408694513562009-03-18T03:06:00.003-07:002009-03-18T03:06:37.751-07:00Aardappeltjes in roomVoor 4 personen<br /><br />Ingrediënten<br />5 middelgrote roseval (of andere vastkokende) aardappelen<br />2 tenen knoflook<br />4 dl culinaire room<br />2 theel. zeezout<br />4 takjes verse tijm<br />2 eetl. balsamico-azijn<br /><br />Bereiding<br />1 Snijd de aardappelen met schil in partjes. Doe ze in een pan.<br />2 Hak de knoflook fijn. Voeg de knoflook samen met de room, zeezout en verse tijm aan de aardappelen toe.<br />3 Breng de aardappelen aan de kook. Doe een deksel op de pan en zet de pan ongeveer 45 minuten in een op 170 ˚C voorverwarmde oven.<br />4 Schep de aardappeltjes uit de pan.<br />5 Verwarm in een pannetje de balsamico-azijn even. Giet de room van de aardappeltjes erbij. Voeg een paar gegrilde salieblaadjes toe<br />6 Serveer met rouleau van kalfsvlees en gegrilde aubergineRamonhttp://www.blogger.com/profile/07629051116794962263noreply@blogger.com6tag:blogger.com,1999:blog-4350687836530204721.post-77280862486439952732009-03-18T03:06:00.001-07:002009-03-18T03:06:18.318-07:00Artisjoksnack met bieslookdipIngrediënten<br />3 verse artisjokken<br />zout<br />sap van 1 citroen<br />3 eetl. bloem<br />1 witte boterham (van een dag oud)<br />1 eiwit<br />1 dl witte wijn<br />peper<br />2 dl yoghurt<br />½ bosje bieslook<br />2 tenen knoflook<br /><br />Bereiding<br />1 Kook de verse artisjokken in ruim water met zout en citroensap tot je de blaadjes er makkelijk af kunt trekken.<br />2 Maak een beslag van het bloem, het broodkruim, eiwit en de witte wijn. Breng op smaak met peper en zout.<br />3 Verhit een frituurpan tot 180 °C. Trek de blaadjes van de artisjokken, doop ze in het beslag en frituur ze in de hete olie.<br />4 Hak het bieslook en de knoflooktenen fijn. Maak een dipsaus van yoghurt, bieslook en knoflook. Breng de dipsaus op smaak met citroensap, zout en peper.Ramonhttp://www.blogger.com/profile/07629051116794962263noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-4350687836530204721.post-46563622774478225372009-03-18T03:05:00.004-07:002009-03-18T03:05:59.074-07:00Artisjoksnack met gemarineerde visIngrediënten<br />3 sjalotjes<br />handje (ongeveer 20) peperkorrels<br />3 eetl. olijfolie<br />4 dl rode wijn<br />snufje zeezout<br />2 eetl. suiker<br />200 g witvis (bijvoorbeeld heilbot)<br />2 dl zure room<br />3 eetl. kappertjes<br />3 blikken (400 g) artisjokbodems<br />½ bosje verse majoraan<br />2 teentjes knoflook<br /><br />Bereiding<br />1 Snijd de sjalotjes fijn en kneus de peperkorrels. Fruit ze even in de olijfolie en blus af met de rode wijn. Voeg zeezout en suiker toe.<br />2 Laat alles inkoken tot er ongeveer een kwart van het vocht over is. Laat de marinade afkoelen.<br />3 Leg de witvis in een schaal en giet de afgekoelde marinade erover. Dek de schaal af met folie. Laat de vis ongeveer 1 uur in de koelkast marineren.<br />4 Meng de zure room en de kappertjes door elkaar. Giet de artisjokbodems af en laat ze goed uitlekken. Haal de pepertjes en sjalotjes van de vis en snijd de vis in kleine stukjes.<br />5 Doe een beetje kappertjesroom op een artisjokbodem en leg er een stukje gemarineerde vis op. Garneer met een blaadje majoraan.Ramonhttp://www.blogger.com/profile/07629051116794962263noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-4350687836530204721.post-77779731513056449872009-03-18T03:05:00.002-07:002009-03-18T03:05:35.491-07:00Banaan-chocosouffléIngrediënten<br />400 g banaan<br />4 dl melk<br />150 g suiker<br />3 eidooiers<br />50 g bloem<br />klontje zachte boter<br />4 eetl. puur cacaopoeder<br />4 eiwitten<br />100 g suiker8 soufflévormen<br /><br />Bereiding<br />1 Snijd de banaan in stukken en breng hem met de melk aan de kook. Pureer het mengsel met een staafmixer.<br />2 Klop de suiker met de eidooiers en spatel de bloem erdoor. Klop er vervolgens de hete melk door. Verwarm het mengsel tot het iets dikker wordt (niet te lang verwarmen anders worden de eieren gaar).<br />3 Giet het mengsel over in een bak. Bedek de bak met plasticfolie en laat het afkoelen.<br />4 Smeer de soufflévormen in met boter en bestuif ze met cacao.<br />5 Klop de eiwitten in een schone, vetvrije kom stijf. Voeg tijdens het kloppen langzaam de suiker toe.<br />6 Meng de geklopte eiwitten door het afgekoelde mengsel en stort het direct in de vormpjes.<br />7 Bak de soufflés circa 15 minuten in de oven bij 180 oC.<br />8 Haal de soufflés uit de oven, strooi er poedersuiker over en serveer ze direct.Ramonhttp://www.blogger.com/profile/07629051116794962263noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-4350687836530204721.post-91714548061718530442009-03-18T03:04:00.004-07:002009-03-18T03:05:14.865-07:00Blubbereieren met spekIngrediënten<br />6 eetl. olie<br />6 eetl. water<br />10 plakken ontbijtspek<br />6 eieren<br />gegrilde broodjes<br />ketchup<br />3 augurken<br /><br />Bereiding<br />1 Doe de olie in een pan. Voeg vervolgens het water toe.<br />2 Verdeel het ontbijtspek over de bodem van de pan. Breek de eieren over het spek (laat de dooiers heel).<br />3 Doe een deksel op de pan. Zet het vuur hoog tot er stoom ontstaat. Zet vervolgens het vuur laag en laat de eieren met het deksel op de pan nog 2 minuten garen.<br />4 Zet de gegrilde broodjes met boter klaar en serveer de eieren direct uit de pan op de broodjes. Geef er ketchup en augurken bij.Ramonhttp://www.blogger.com/profile/07629051116794962263noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-4350687836530204721.post-28428283837067229092009-03-18T03:04:00.003-07:002009-03-18T03:04:50.408-07:00Bocadillos met gegrilde entrecote met gepofte aardappel en Spaanse kaassausIngrediënten<br />6 aardappelen<br />olijfolie<br />3 sjalotjes<br />2 dl droge sherry (Fino of Manzanilla)<br />300 g manchegokaas (of een andere pittige kaas)<br />400 ml room<br />zout<br />peper<br />400 g entrecote (aan een stuk)<br />6 zwarte peperkorrels, gekneusd<br />2 teentjes knoflook<br />2 stokbroden<br />truffelolie<br />vers bieslook<br /><br />Bereiding<br />1 Leg de aardappelen in een schaal en zet ze 5 minuten in de magnetron bij 1000 Watt.<br />2 Leg zes stukken aluminiumfolie op het aanrecht klaar en sprenkel er wat olijfolie op. Verpak de aardappelen in de folie en laat ze ongeveer 10 minuten verder garen op de barbecue (of in de oven).<br />3 Snipper de sjalotjes en fruit ze even in een beetje olie. Blus af met de sherry. Verwarm de saus langzaam.<br />4 Snijd de kaas in kleine stukjes. Voeg de kaas aan de saus toe en laat hem smelten. Voeg vervolgens de room, peper en zout toe.<br />5 Hak de knoflook fijn. Kruid de entrecote met olijfolie, gekneusde zwarte pepers, de knoflook en zout.<br />6 Doe wat olie in een koekenpan en gril de entrecote in ca. 4 minuten aan beide kanten. Wikkel het vlees in aluminiumfolie. Door het inpakken zal de warmte in het vlees trekken (en wordt het vlees mooi roze). Laat staan tot verdere verwerking.<br />7 Snijd het stokbrood in plakken, smeer het in met olie en gril het op de barbecue (of in de oven) tot het lichtbruin en knapperig is.<br /><br />Serveertip<br />8 Snijd de entrecote in dunne plakjes.<br />9 Snijd de gepofte aardappelen in plakken en besprenkel ze met de truffelolie.<br />10 Leg de gebakken broodplakken op een schaal, beleg ze met een plak aardappel, gesmolten kaassaus en een plakje entrecote. Garneer met gesneden bieslook.Ramonhttp://www.blogger.com/profile/07629051116794962263noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-4350687836530204721.post-14111183632893770332009-03-18T03:04:00.001-07:002009-03-18T03:04:11.588-07:00Bojo met banaan en rozijnenIngredienten500 g cassave2 rijpe bananen4 eieren200 g suiker1 eetl. amandelessence1 eetl. vanille-essence250 g fijngeraspte kokosnoot2 eetl. kaneel200 g rozijnen1 blik gecondenseerde melk1 theel. zout150 g boter Bereiding1 Verwarm de oven voor op 160 oC.2 Rasp de cassave. Snijd de bananen in plakjes.3 Doe de eieren in een kom en klop ze op met de suiker, amandelessence en vanille-essence. Meng het eimengsel door de geraspte kokosnoot en de geraspte cassave. Voeg kaneel, rozijnen, melk, in plakjes gesneden banaan en zout toe. 4 Smelt ondertussen de boter en roer deze door het mengsel.5 Beboter een cakevorm. Strooi wat kokos in de cakevorm en schud dit er weer uit. Het kokoslaagje zorgt ervoor dat je de cake weer makkelijk uit de vorm krijgt. 6 Giet het beslag in de cakevorm. Bak de bojo in ongeveer 1 uur gaar.<br />7 Laat de bojo afkoelen voordat je hem serveert. Serveer de bojo met gebakken mango en vanille-ijs.Ramonhttp://www.blogger.com/profile/07629051116794962263noreply@blogger.com4tag:blogger.com,1999:blog-4350687836530204721.post-43337709256719803122009-03-18T03:03:00.003-07:002009-03-18T03:03:53.265-07:00Bruinebonensoep zoals het van ma niet magIngrediënten<br />200 g zoutvlees<br />2 tomaten500 g bruine bonen uit blik/potje<br />2 eetl. tomatenpuree<br />1 liter runderbouillon<br />1 ui<br />2 tenen knoflook<br />1 eetl. koude boter<br />1 dl slagroom<br />5 takjes koriander<br /><br />Bereiding<br />1 Snijd het zoutvlees in blokjes en kook ze 10 minuten in ruim water.<br />2 Ontvel de tomaten door ze 10 seconden in kokend water onder te dompelen en direct daarna in koud water te leggen.<br />3 Maal 400 gram bonen fijn in de blender. Voeg de bonen en de tompuree toe aan de bouillon en breng het geheel aan de kook.<br />4 Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Bak ui en knoflook met het zoutvlees. Laat het mengsel afkoelen.<br />5 Verwijder de zaadjes uit de tomaten en snijd ze in reepjes. Meng ze samen met de resterende bonen door het ui-vleesmengsel.<br />6 Verdeel het mengsel over borden.<br />7 Breng de soep aan de kook. Voeg klontjes boter en room toe en schuim de soep krachtig op met een staafmixer.<br />8 Schep de soep in de borden en bestrooi met gehakte koriander. Serveer eventueel met een kom gekookte rijst.Ramonhttp://www.blogger.com/profile/07629051116794962263noreply@blogger.com3tag:blogger.com,1999:blog-4350687836530204721.post-27997271472202518322009-03-18T03:03:00.001-07:002009-03-18T03:03:34.297-07:00Bulghursalade met feta, groenten en walnotenIngrediënten<br />300 g bulghur<br />1 courgette<br />1 aubergine<br />1 komkommer<br />1 rode paprika<br />3 eetl. olie<br />100 g walnoten<br />100 ml olijfolie (extra vierge)<br />6 eetl. azijn<br />peper<br />zout<br />200 g feta<br />10 takjes verse munt<br /><br />Bereiding<br />1 Doe de bulghur in een pan, voeg er twee keer zoveel water aan toe en kook de bulghur beetgaar.<br />2 Snijd de courgette, aubergine, komkommer en paprika in grove stukken. Bak de groenten in de olie.<br />3 Doe de bulghur in een schaal. Bak de walnoten en meng ze door de bulghur. Meng er vervolgens de gebakken groenten door.<br />4 Maak de salade aan met de olijfolie en azijn. Voeg peper en zout toe.5 Verdeel de salade over verschillende borden of een grote platte schaal.<br />6 Breek de fetakaas in grove stukken erover en strooi er gehakte munt over.Ramonhttp://www.blogger.com/profile/07629051116794962263noreply@blogger.com2tag:blogger.com,1999:blog-4350687836530204721.post-50413322501150718782009-03-18T03:02:00.003-07:002009-03-18T03:02:55.124-07:00Cassave dokunVoor 6 personen<br /><br />Ingrediënten<br />500 g geraspte cassave (verkrijgbaar bij de toko)250 g geraspte kokosnoot100 g suiker2 theel. kaneelpoeder<br />1 theel. zout100 g rozijnen<br />2 bananenbladeren (verkrijgbaar bij de toko)<br />klontje roomboter<br />6 bolletjes vanille-ijs<br />200 ml slagroom<br />Bereiding<br />1 Meng de cassave, de kokosnoot, de suiker, het kaneelpoeder, het zout en de rozijnen door elkaar.<br />2 Snijd of knip de bananenbladeren in zes rechthoeken van ongeveer 15 x 25 centimeter. Schep op ieder stuk bananenblad circa 3 eetlepels van het cassavemengsel en vouw ze dicht als een pakketje.<br />3 Doe een laagje water met een klontje boter in een ovenschaal. Leg hier de pakketjes in. Dek af met aluminiumfolie.<br />4 Verwarm de oven op 200 °C en stoof de pakketjes in ongeveer 35 minuten gaar.<br />5 Maak een opening in de pakketjes en serveer ze met een bolletje ijs en stijfgeklopte slagroom.Ramonhttp://www.blogger.com/profile/07629051116794962263noreply@blogger.com1tag:blogger.com,1999:blog-4350687836530204721.post-1920083290233402152009-03-18T03:02:00.001-07:002009-03-18T03:02:35.379-07:00Chinese koolrolletjes gevuld met kipIngrediënten<br />1 krop Chinese kool<br />500 g kipfilet<br />2 blaadjes djeroek poeroet (verkrijgbaar bij de toko)<br />2 rode pepers<br />2 eieren<br />2 eetl. vissaus<br />100 g pinda’s<br /><br />Ingrediënten<br />1 Blancheer de bladeren van de Chinese kool ongeveer 2 minuten in kokend water en spoel ze direct af met koud water.<br />2 Snijd de kipfilet in grove stukken en maal ze fijn in de keukenmachine.<br />3 Snijd de djeroek poeroetblaadjes heel fijn en voeg ze toe aan het kipmengsel.<br />4 Snijd de rode pepers in ringetjes en voeg ze ook toe aan het kipmengsel.<br />5 Voeg eieren, vissaus en pinda’s toe en meng alles nog even in de keukenmachine.<br />6 Leg een stuk plasticfolie op het aanrecht. Leg er een geblancheerd koolblad op. Schep wat van het kipmengsel aan een kant van het koolblad en rol het op in de plasticfolie. Maak zoveel rolletjes tot het kipmengsel op is.<br />7 Breng in een pan water met wat zout aan de kook. Draai het vuur laag en doe de rolletjes erin. Laat ze in 20 tot 30 minuten zachtjes pocheren.<br />9 Haal de rolletjes uit de pan en laat ze afkoelen. (Als je een picknick of een barbecue hebt, kun je de rolletjes zo meenemen naar de plaats van bestemming!)<br />10 Verwijder het plastic en snijd de rolletjes in plakjes van ongeveer 2 centimeter breed.<br />11 Bak de plakjes ongeveer 3 minuten op een hete barbecue of in een hete grillpan.Ramonhttp://www.blogger.com/profile/07629051116794962263noreply@blogger.com2tag:blogger.com,1999:blog-4350687836530204721.post-1512149463061979072009-03-18T03:01:00.004-07:002009-03-18T03:02:02.594-07:00Chocoladeaardbeien en -kersenIngrediënten<br />1dl water<br />100 g suiker<br />50 g puur cacaopoeder<br />2 1/2 dl slagroom<br />1 doosje aardbeien<br />20 dubbele kersentakken<br /><br />Bereiding<br />1 Breng water, suiker en cacao aan de kook.<br />2 Roer de slagroom door de chocoladesaus. Blijf roeren tot het vocht is verdampt en de saus de dikte van yoghurt heeft.<br />3 Laat de saus afkoelen en dip het fruit in de chocosaus. Serveer direct.Ramonhttp://www.blogger.com/profile/07629051116794962263noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-4350687836530204721.post-66100640544795167382009-03-18T03:01:00.003-07:002009-03-18T03:01:46.049-07:00Chocolade-kruimeltaartIngrediënten<br />100 g suiker<br />200 g boter<br />300 g bloem<br />1 ei (voor het deeg)<br />snufje zout<br />200 g pure chocolade<br />3 eieren (voor de vulling)<br />100 g suiker<br />2 theel. citroenrasp<br /><br />Bereiding<br />1 Klop de suiker en de boter los in een keukenmachine. Voeg bloem, 1 ei en zout naar smaak toe.<br />2 Pak een flink stuk aluminiumolie en leg dit op een bakplaat. Verdeel de helft van het deeg over het midden van de aluminiumfolie.<br />3 Vorm een platte cirkel van het deeg. Vouw de folie omhoog zodat er een vorm ontstaat. In plaats van aluminiumfolie kun je ook een springvorm gebruiken.<br />4 Hak de chocolade in grove stukken. Meng de chocolade, de extra eieren, suiker en het citroenrasp door de andere helft van het deeg. Verdeel dit mengsel over de deegbodem.<br />5 Bak de taart 30 minuten in de oven bij 170 ˚C.<br />6 Snijd de taart in punten en serveer eventueel met slagroom.Ramonhttp://www.blogger.com/profile/07629051116794962263noreply@blogger.com11tag:blogger.com,1999:blog-4350687836530204721.post-2572899934535870192009-03-18T03:01:00.001-07:002009-03-18T03:01:23.000-07:00CitroenkipVoor 4 personen<br /><br />Ingrediënten<br />8 kipkarbonades zonder vel<br />peper<br />zout<br />4 eetl. olie om in te bakken<br />2 venkelknollen<br />6 stengels bleekselderij<br />6 tomaten<br />500 ml kippenbouillon<br />paar takjes verse salie<br />paar takjes verse rozemarijn<br /><br />Voor de citroenmarmelade<br />2 citroenen<br />2 eetl. olie om te bakken<br />3 takjes verse tijm<br />¼ theel. cayennepeper<br />4 eetl. suiker<br />250 ml rode wijn<br /><br /><br />Bereiding<br />1 Kruid de kipkarbonades met peper en zout naar smaak. Verwarm de olie in een braadpan en braad de kip aan.<br />2 Snijd de venkel, bleekselderij en tomaat in stukken en bedek de kipkarbonades hiermee.<br />Blus het geheel af met de bouillon.<br />3 Voeg een paar takjes salie en rozemarijn toe. Laat de kip op een laag vuurtje ongeveer 45 minuten sudderen met de deksel op de pan.<br /><br />Voor de citroenmarmelade:<br />4 Snijd de schil van 2 citroenen fijn. Doe ongeveer 2 eetlepels olie in een pan en bak de citroenschil.<br />5 Snijd ook het vruchtvlees van de citroenen in stukjes en voeg ze toe aan de gebakken citroenschil.<br />6 Voeg takjes tijm, cayennepeper en suiker toe. Laat de suiker karameliseren. Blus af met de rode wijn en laat de saus even inkoken.<br />7 Voeg de helft van de citroenmarmelade toe aan de kip en laat deze nog 10 minuten op een zacht vuurtje staan. Serveer de rest van de marmelade er apart bij.Ramonhttp://www.blogger.com/profile/07629051116794962263noreply@blogger.com2tag:blogger.com,1999:blog-4350687836530204721.post-59962288062252926852009-03-18T03:00:00.002-07:002009-03-18T03:00:54.326-07:00Citroentagliatelle met kip en broccoliIngredienten:<br />1 citroen <br />300 gram kipfilet, in dunne plakken<br />zout <br />peper <br />250 g broccoliroosjes<br />2 dl witte wijn<br />250 g spaghetti <br />1 dl crème fraiche <br />2 el grofgehakte verse basilicum<br />2 el grofgehakte verse bieslook<br />geen roux maken gewoon dunne saus laten<br /><br />Bereiding:<br />Citroen onder stromend water schoonboenen. Met dunschiller brede repen van citroenschil halen. Kipfilet in dunne plakken snijden, bestrooien met zout en peper.<br />Grillpan heet laten worden. Kipfilet om en om grillen, citroenschil erbij doen. Paar minuten grillen.<br />Broccoliroosjes blancheren. Tagliatelle beetgaar koken in ruim water met zout. Daarna afspoelen.<br />Citroen uitknijpen en witte wijn toevoegen in een pan en tot de helft laten inkoken. Vuur laag draaien, geblancheerde broccoli en crème fraiche toevoegen en roeren tot gladde, dunne saus ontstaat. Saus op smaak brengen met zout en peper.<br />Tagliatelle over borden verdelen. Saus op pasta scheppen. Serveren met salade van tomaat en verse kruiden.Ramonhttp://www.blogger.com/profile/07629051116794962263noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-4350687836530204721.post-18395236362043790622009-03-18T02:59:00.002-07:002009-03-18T03:00:26.352-07:00Crème brûlée met rode peper en ananasijsVoor 10 personen<br /><br />Ingrediënten<br />Voor de crème<br />1 vanillestokje<br />3 dl slagroom<br />3 dl melk<br />30 rode peperbessen<br />160 g suiker<br />4 eidooiers<br />3 hele eieren<br /><br />Voor het ananasijs<br />1 ananas<br />1 limoen<br />125 g suiker<br />4 dl slagroom<br /><br />Bereiding<br />Voor de crème<br />1 Snijd het vanillestokje in de lengte doormidden en schraap de vanillezaadjes eruit.<br />2 Breng in een pan de slagroom en de melk samen met het vanillestokje en de zaadjes aan de kook. Laat het mengsel circa 3 minuten zachtjes koken.<br />3 Neem de pan van het vuur en laat het mengsel nog circa 15 minuten trekken.<br />4 Plet ondertussen de peperkorrels met een stamper of theelepel.<br />5 Verwarm het slagroommengsel opnieuw zachtjes. Roer de suiker en de eieren erdoor en blijf roeren tot het mengsel iets dikker is geworden.<br />6 Haal de pan van het vuur en verwijder het vanillestokje. Roer de geplette peperkorrels door de pudding.<br />7 Verdeel de pudding over ovenschaaltjes en dek ze af met aluminiumfolie.<br />8 Verwarm de oven voor op 175 °C. Zet de schaaltjes in een bak en vul de bak met water tot halverwege de schaaltjes. Bak de puddinkjes in circa 20 minuten gaar.<br />9 Haal de schaaltjes uit de oven en laat ze circa 30 minuten afkoelen. Laat ze vervolgens circa 1 uur in de koelkast koud worden.<br /><br />Voor het ananasijs<br />10 Snijd de ananas in blokjes. Breng ze samen met het limoensap en de suiker langzaam aan de kook.<br />11 Pureer het ananasmengsel in een keukenmachine of in een blender en voeg de slagroom toe.<br />12 Laat het mengsel in een bak met water al roerende afkoelen.<br />13 Schep het mengsel in een ijsmachine en laat hem draaien tot stevig ijs. Heb je geen ijsmachine, doe het mengsel dan in een platte bak en zet deze ca. 2 uur in de vriezer. Roer na 1 uur het ijs met een vork los en herhaal dit vervolgens elke 15 minuten.<br /><br />Serveertip<br />14 Bestrooi de puddinkjes met rietsuiker en brand er met de gasbrander een karamellaagje op.<br />15 Schep er een bolletje ananasijs naast en bestrooi met poedersuiker.Ramonhttp://www.blogger.com/profile/07629051116794962263noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-4350687836530204721.post-23037983241509342762009-03-18T02:59:00.001-07:002009-03-18T02:59:55.260-07:00Crème van gegrilde witlof met honing en verse oreganoIngrediënten voor de crème<br />3 stronken witlof<br />1 prei<br />2 teentjes knoflook<br />1 ui<br />2 eetl. olijfolie om in te bakken<br />4 dl witte wijn<br />1 liter water<br />zeezout<br />250 ml crème fraîche<br />6 takjes verse oregano<br />voor de gegrilde witlof<br />2 stronken witlof<br />3 eetl. olijfolie<br />versgemalen peper<br />2 eetl. honing<br /><br />Bereidingswijzevoor de crème<br />1 Snijd 3 stronken witlof in stukken en haal de bittere kern eruit. Snijd het witte gedeelte van de prei (dus niet het groen) in stukken. Hak de knoflook en de ui in stukken. Je mag alles in grove stukken snijden, omdat de soep nog wordt gepureerd met een staafmixer.<br />2 Doe de olijfolie in een pan. Bak alle groenten aan.<br />3 Blus het geheel af met de witte wijn, laat het tot de helft inkoken en voeg vervolgens het water toe. Breng op smaak met zout. Laat de soep 30 minuten op een zacht vuur garen.<br />4 Voeg de crème fraîche en de verse oregano toe en pureer de soep met een staafmixer.voor de gegrilde witlof<br />5 Snijd de andere 2 witlofstronken elk in acht partjes en verwijder de bittere kern. Leg de partjes in een kom, meng ze met olijfolie en bestrooi ze naar smaak met zout en peper uit de molen.<br />6 Verhit een grillpan tot deze begint te walmen en gril de witlofpartjes tot mooie bruine grillstrepen zichtbaar worden.<br />7 Doe het witlof in een grote schaal en meng er de honing door.<br />8 Verwarm de soep. Schuim de soep met de staafmixer flink op.<br />9 Leg het gegrilde witlof in het midden van warme diepe borden en schenk de soep er omheen.Ramonhttp://www.blogger.com/profile/07629051116794962263noreply@blogger.com2tag:blogger.com,1999:blog-4350687836530204721.post-4195761436643394752009-03-18T02:58:00.002-07:002009-03-18T02:59:11.832-07:00Crispy koekjes met garnalen en groentenVoor 20 koekjes<br /><br />Ingrediënten<br />200 g (roze) garnalen<br />3 stengels bosui<br />150 g champignons<br />100 g shii-take<br />2 teentjes knoflook<br />2 rode pepers<br />arachideolie om in te bakken<br />1 ei<br />3 eetl. vissaus<br />75 ml witte wijn<br />100 g rijstmeel<br /><br />Bereiding<br />1 Snijd de garnalen in kleine stukjes. Haal de lelijke bladen van de bosui en snijd deze (inclusief het groen) in fijne ringetjes.<br />2 Snijd de champignons en shii-take fijn. Hak de knoflook.Verwijder de zaadjes uit de rode pepers en hak ze fijn. Meng alles door elkaar in een kom.<br />3 Meng in een andere kom het ei, de vissaus, witte wijn en rijstmeel met een garde goed door elkaar tot een stevig papje.<br />4 Verwarm een grote hoeveelheid arachideolie in een wok en laat deze goed heet worden.<br />5 Meng het garnalen-groentenmengsel door het papje. Laat met behulp van een lepel kleine hoeveelheden van het mengsel voorzichtig in de olie vallen. Bak de koekjes tot ze goudbruin zijn.<br />6 Serveer met hete chilisaus.Ramonhttp://www.blogger.com/profile/07629051116794962263noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-4350687836530204721.post-48444847733544845392009-03-18T02:58:00.001-07:002009-03-18T02:58:47.048-07:00Crostini’s met gegrilde groenteningrediënten<br />1 ciabatta brood<br />2 tenen Knoflook<br />Olijfolie<br />1 Courgette<br />2 Paprika ‘<br />1 Aubergine<br />4 pomodori tomaat<br />4 el Rode wijn azijn<br />2 el kappertjes Kappertjes<br /><br />Bereiding<br />snij de broodjes in plakken van ongeveer 1,5 cm dik en verdeel ze over een ovenplaat.<br />Meng de knoflook met de olijfolie en pureer het met de staafmixer. Smeer de broodjes aan 1 kant in met het mengsel van knoflook en olijfolie. Schuif de broodjes 15 min in de oven op 180 graden. Plaats ook de tomaten (heel) op een schaaltje in de oven.<br />Snij de courgette paprika’s en aubergines in grove plakken van 1 cm dik en ongeveer 6 cm lang doe ze samen in een schaal, besprenkel ze met olie, peper en zout. Hussel alles door elkaar en bak de groenten op een hete grilpan tot een mooie grilstreep zichtbaar wordt. Doe de groenten terug in een schaal. Haal de broodjes en de tomaten uit de oven en laat ze afkoelen.<br />Besprenkel de groenen met de azijn en bestrooi met de kappertjes. Knijp de tomaten boven de groenten fijn en meng alles door elkaar. Bedek de broodjes met de gegrilde groenten en besprenkel met een beetje extra olijfolie.Ramonhttp://www.blogger.com/profile/07629051116794962263noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-4350687836530204721.post-65992038018018688992009-03-18T02:57:00.002-07:002009-03-18T02:58:16.866-07:00Doperwten soep met aardappel- radijssalade400 g diepvriesdoperwten<br />1 takje tijm<br />½ ui<br />1 kruidnagel<br />2 teentjes knoflook<br />1 theelepel zout<br />1 liter Kippenbouillon<br /><br />3 el Creme fraiche<br />10 Radijsjes<br />10 plakken ontbijt spek<br />4 Gekookte aardappelen<br />2 el gehakte Mint<br />Volkorenbrood<br /><br />Bak de doperwten met de overige ingrdienten. Blus af met de bouillon en laat het 20 minuten koken.<br />Pureer de soep met de staafmixer.<br />Spek uitbakken, de radijs in partjes snijden, aardappelen ook in partjes, alles mengen emt creme fraiche en mint. Op smaak maken met peper en zout.<br />In de borden doen en soep eromheen scheppen.<br />Serveren met volkorenbrood.Ramonhttp://www.blogger.com/profile/07629051116794962263noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-4350687836530204721.post-2126551244244775972009-03-18T02:57:00.001-07:002009-03-18T02:57:54.627-07:00Firytje power shakeIngrediënten<br />1 banaan<br />1 appel<br />2 perziken<br />3 eetl. diksap<br />Spa blauw<br /><br />Bereiding<br />1 Schil het fruit en snijd het in stukken.<br />2 Shake het fruit in de blender met de diksap en de spa tot een lekker babyhapje.Ramonhttp://www.blogger.com/profile/07629051116794962263noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-4350687836530204721.post-12047922958261746582009-03-18T02:56:00.002-07:002009-03-18T03:04:50.423-07:00Garnalen rijst met mango chutney300 gram Rijst<br />2 Knoflook<br />2 theelepels Kerrie poeder<br />400 gram gepelde garnalen (gamba’s)<br />6 dl kippenbouillon<br />2 mango<br />1 rode peper<br />sap van 2 limoenen<br />3 el suiker<br />10 takken koriander<br /><br />Rijst bakken in olie, knoflook, kerriepoeder, en garnalen toevoegen.<br />Afblussen met kippenbouillon. Met deksel op de pan min.. laten garen.<br />Mango in stukken snijden en bakken, gehakte rode peper, limoensap (over van maandag) suiker toevoegen en met deksel laten sudderen.<br />koriander uit de vriezer erbij.<br />Serveren rijst op bord mango salsa erop.Ramonhttp://www.blogger.com/profile/07629051116794962263noreply@blogger.com7tag:blogger.com,1999:blog-4350687836530204721.post-5022943175695194092009-03-18T02:56:00.001-07:002009-03-18T03:04:50.431-07:00Gebakken mangoIngrediënten<br />2 mango’s2 eetl. rietsuiker2 limoenen<br />Bereiding<br />1 Snijd de mango in grove stukken. Bak de stukken mango in een pan.<br />2 Strooi de suiker over de mango. Laat de suiker karameliseren.<br />3 Rasp de schil van 1 limoen en meng de limoenrasp door de mango. Knijp het sap van de 2 limoenen uit over de mango en laat het sap verdampen. Serveertip<br />4 Schep op elk bord een lepel mango. 5 Snijd een plakje bojo schuin doormidden zodat je twee driehoekjes krijgt. Leg de schuin gesneden plak bojo op de mango. Leg er een bolletje vanille-ijs naast.Ramonhttp://www.blogger.com/profile/07629051116794962263noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-4350687836530204721.post-15185055557612683522009-03-18T02:55:00.002-07:002009-03-18T03:04:50.443-07:00Gebakken mul op gestoofde vruchtgroenten8 Rode mul filets <br />1 theelepel kerrie poeder<br />5 tomaten<br />2 tenen knoflook <br />100 g zwarte olijven<br />6 takken verse tijm <br />1 groene paprika / rode paprika<br />1 courgette<br />1 aubergine<br />20 blaadjes basilicum<br />3 eetlepels tuffelolie<br />1 theelepel zeezout<br />grof peper uit de molen (naar smaak)<br /><br />Hak de tomaten in grove stukken en doe ze in een diepe pan. Voeg de gehakte knoflook, de olijven en de takken tijm toe en plaats de pan met deksel 20 minuten op zacht vuur.<br />Snij de overige groenten in grove stukken, meng ze met olijf olie en leg ze op een hete grilpan tot een mooie donker grilstreep zichtbaar wordt. Voeg de gegrilde groenten bij de tomaten en laat het met deksel op de pan nog 5 minuten stoven. Breng op smaak met zeezout en peper. Voeg voor het serveren de basilicum en truffelolie toe.<br />Dep de mulfilets droog op een stuk keukenpapier. Meng de kerrie poeder met 2 theelepels olijfolie en bestrijk met behulp van een kwastje de filet aan de huid kant in met het olie kerrie mengsel. Verhit een koekenpan met een dun laagje olie en bak de filets (eerst aan de huidkant en dan de andere kant) in 4 minuten.<br />Plaats de groenten op de borden en serveer de vis op de groenten. Garneer evt. met verse basilicum. En druppel nog wat extra truffelolie over de borden. <br /><br />Tip: lekker met verse risotto, naturel gekookte pasta of nieuwe aardappeltjes.Ramonhttp://www.blogger.com/profile/07629051116794962263noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-4350687836530204721.post-32251233588635482012009-03-18T02:55:00.001-07:002009-03-18T03:04:50.450-07:00Gebakken paddestoelen met gepocheerde eieren500 g Gemengde verse paddestoelen (<br />Olijfolie<br />3 takken Rozemarijn<br />2 tenen Knoflook<br />100 g Parmezaanse kaas<br />4 Eieren<br />2 dl natuurazijn<br /><br />Snijd de paddestoelen in plakken en leg ze uit over een groot bord.<br />Bestrooi ze met takken rozemarijn, gehakte knoflook en besprenkel ze met olijfolie.<br />Verhit de wok zonder olie en roerbak de paddestoelen in ongeveer 2 minuten.<br />Doe ze over op een schaal en laat ze afkoelen.<br />Breng een pannetje met water aan de kook en voeg de azijn toe. Draai het vuur laag zodat het water net niet meer kookt. Maak een ronddraaiende kolk in de pan en breek daarin een eitje. (hierdoor behoud het ei de juiste vorm) pocheer het ei in 4 minuten, doe het over in een kom met koud water en pocheer het volgende ei.<br />Leg de gepocheerde eieren op de paddestoelen en bestrooi ze het geheel met zout en groef peper uit de molen en parmezaanse kaas.Ramonhttp://www.blogger.com/profile/07629051116794962263noreply@blogger.com1